Dans för vuxna

Danssektionen arbetar för ett aktivt dans-liv för alla över 26 år (som folkdansare blir man inte vuxen förrän man fyllt 26år!). Alla våra vuxen-grupper brukar bestå av tre olika moment: Dans, fika och lite mera dans! Våra fika-pauser är viktiga inslag då vi får en chans att sitta ner och skvallra lite, planera och lära känna varandra lite bättre. Här nedan presenterar vi vilka olika grupper vi kan ha (varierar från termin till termin). Vill du veta vilka grupper vi har igång just nu se För medlemmar-Våra grupper.


Grundkurs gammeldans / grundstegsträning

Emellanåt anordnar vi grundkurs för vuxna i gammeldans. Det brukar kunna variera från år till år. I kursen vi ut grunderna i de vanligaste gammeldanserna såsom snoa, schottis, polka, hambo m.fl.
Målet för kursen är att deltagarna ska få lära sig grundstegen i gammeldans för att sedan kunna ta steget ut på dansbanorna och fortsätta utveckla sin dans. För kursen gäller kursavgift, övriga grupper gäller medlemsavgift.


Motionsdans gammeldans/folkdans

I den här gruppen dansar vi för motionens skull. Här finns de som dansat länge eller de som dansat för länge sedan och börjar om på nytt samt de som hittat dansen på senare dar. Vi har en blandad repertoar i olika svårighetsgrader. Vi dansar gillesdanser och uppställningsdanser från bl.a. ”Gröna Boken” och danser vi lärt oss både här och där. En och annan polska blir det också.


Polskor

Vi har emellanåt en grupp som träffas och dansar polskor, främst från Dalarna men också en och annan från våra grannar runt om. Vi hjälps åt att komma ihåg danser som vi lärt oss förut och tränar på dem. Några gånger under terminen bjuder vi in både externa och interna instruktörer som lär oss något nytt att träna på.


Fiolgruppen

Är du spelman så finns det förstås en grupp även för dig. Vår fiolgrupp träffas en gång i veckan och spelar tillsammans i vår dansgrupp på tisdagar. Dansen blir ju så mycket roligare när vi får dansa till levande musik och det blir en träning även för spelmännen att lära sig spela till dans, något som inte alltid är så lätt. De brukar även ställa upp och spela vid våra uppvisningar och andra tillfällen.


Folkdans

För alla som tycker om uppställningsdanser/gillesdanser är folkdansgruppen gruppen för dig. Här dansar vi många av de s.k. ”Gröna Boken”-danserna och lite annat smått och gott. I denna grupp kommer vi också träna inför diverse uppvisningar.


 

Dans för barn & unga

BU-arbetsgruppen
Barn och ungdomsgrupperna träffas 75 min varje vecka under terminerna. Då dansar, sjunger, leker och fikar vi tillsammans.

Våra grupper:
Knattegruppen (4-5år) dansar små enklare danser, sånglekar och leker och sjunger en hel del. De föräldrar som vill får gärna vara med och dansa med sina barn.
När man går på lågstadiet börjar vi lära ut lite olika grundsteg, bla polka och schottis. Vi dansar många olika danser där dessa steg ingår. Ofta hinner vi även prova på bugg och någon ”discodans”. Det finns även tid för lek!
När man börjar mellanstadiet har man ofta dansat några år. Nu fortsätter vi med Snoa Vals och kanske Hambo. Vi blandar in danser från andra länder, squaredance, linedance, bugg och Jive och ibland cha-cha eller Tango. Vi tycker det är roligt att få prova många olika danser även om vi mest dansar våra egna gammaldanser och varianter av dem. I den här åldern börja vi dansa de traditionella folkdanserna med många turer.
Våra tonåringar dansar allt, modernt och gammalt, svenskt och utländskt. De gör även egna koreografier. Ibland lånar vi in andra instruktörer än gruppledaren.


Övriga aktiviteter:

Vi har också många aktiviteter som inte sker varje vecka: På hösten brukar vi ordna maskeraddisco för alla barn och ungdomar och deras kompisar. Vid advent är det julpyssel en söndagseftermiddag. Till julavslutningen tränar vi in en fin luciatablå och alla grupper får chansen att på scen visa vad de lärt sig.