Andra advent hålls den årliga, traditionella julmarknaden på Gammelgården. I år var det en dag med snö på marken, några grader kallt och mulet väder med lätt snöfall. Vi medarbetare startade tidigt på förmiddagen med att göra iordning kiosker, bord och serveringar. Allt skulle vara framme när Hembygdsföreningens ordförande ringde i vällingklockan. Klockan 12 startade försäljningen. Som vanligt fanns det massor av olika varor. Folkdansgillets medlemmar hade förberett med Rågåkerskakor, lingonriskransar, godispåsar, varm korv m.m. Ungefär 40 medlemmar ställde upp och jobbade på själva julmarknaden.
Hembygdsföreningens medlemmar hade bakat, vävt, stickat, sytt och slöjdat, samt gjort godis. Spelmännen underhöll med levande musik i Kohlsgården, och på lite andra ställen.
Några av stugorna var öppna, och där fanns det också olika slags försäljning. Lite speciellt var att skivor med Jussi Björling och böcker om hans liv, såldes i Fornkammaren. Nåsta år firas 100-årsdagen av Jussis födelse, i Borlänge. Där fanns också smycken och trådtjack, att titta på och köpa.
Det fanns flera nya böcker om bygden runt Borlänge, och nu såldes de i gamla skolan, tillsammans med fotoklubbens kalender med gamla Borlängebilder. I skärsjöladan (danslogen) fanns det bl.a. stickade kläder av alpacka-ull, ostar, smycken, tomtar, ylle och fårskinn, vävda löpare, svepaskar och annat. Utanför logen såldes flaskor med glögg.
I Gubbstugan såldes hembakt bröd, stickade varor och prydnads-saker. I närheten av majstången fanns två kiosker med viktigt innehåll, dels hemlagat godis och varm korv.
Därute fanns också en kiosk med lax och ägg.
Många många barn gick in och hälsade på hos tomtefar. Någon lade till och med ifrån sig nappen därinne. Man önskade sig många saker därinne hos tomten. Vi får väl se hur mycket han hinner ordna till julafton. Tomtemor höll till i huset bredvid, och där kunde man äta gröt och höra henne berätta om hur det var förr. Annars fiskade de i fiskdamm (napp varje gång), chokladhjulet och julklappslotteriet var mycket populärt. Glöggen gick åt i stora mängder, kransar och Rågåkerskakor tog slut. Även korven tog slut. Skink-lotteri och julbords-lotteri var populärt. Ja det var mycket som tog slut. Havrekärvarna slog nog rekord. De tog slut väldigt tidigt.
Vid två-tiden kom folkdansgillets yngsta barngrupp till Gammelgården för dansa några danser. Vi reser till Amerika, Les Salutes, tjeckisk polka och sedan fick andra barn och vuxna hoppa in och vara med på några ringlekar, en polonäs och till slut förstås Raketen.
Direkt efter dansen kungjordes dragningen i julbordslotteriet, och en lycklig vinnare fick presentkort på julbord för två personer. Dessutom fanns det flera andra vinster, så många kunde gå hem glada från Gammelgården.
Klockan 16 stängdes marknaden och vi började plocka ihop. Det var inte så mycket kvar att ta reda på. Tack vare mycket arbete från många funktionärer, som jobbar helt utan betalning, övriga försäljare, och alla glada och trevliga besökare, så blev det en härlig eftermiddag på Gammelgården.
Julmarknaden är ett samarbete mellan Stora Tuna folkdansgille, Tunabygdens Hembygdsförening och Stora Tuna spelmanslag. Det här var visst 49:e gången.
Hälsningar / Roland Berg